Pohjolan ja Pohjantähden fuusioituminen

Pohjola ei pysty pitämään lupaustaan vakuutusehtojen säilymisestä fuusioidessaan Pohjantähden itseensä

Lehdistötilaisuudessa ja lehdistötiedotteessa 29.9.2010 Pohjolan edustajat lupasivat, että Pohjantähden asiakkaiden vakuutusehdot säilyvät ennallaan kahden vuoden siirtymäajan, kun Pohjantähti sulautetaan Pohjolaan. ”Siirtymäaikana tai sen päätteeksi Pohjantähden vakuutukset muutetaan sopiviksi Pohjolan vakuutuksiksi siten, että ehdot eivät heikkene.” Tätä lupausta Pohjola ei pysty pitämään siitä yksinkertaisesta syystä että Pohjolalla ei ole sellaisia vakuutuksia, joissa olisi yhtä hyvät ehdot kuin Pohjantähden vakuutuksissa. Vakuutukset heikkenevät varmasti. Monen kohdalla heikennykset ovat isoja.

Esimerkiksi lasten ja nuorten vakuuttamisessa Pohjantähti on omaa luokkaansa. Myös aikuisten henkilövakuutuksen korvaavat paremmin. Pohjantähti korvaa alle 18-vuotiaiden urheiluseurojen järjestämissä harjoituksissa ja kilpailuissa sattuneet tapaturmat sekä sairasperäiset vammat laajasti. Lisämaksusta myös aikuiset ovat vakuutettuina kilpaurheilussa. Pohjola ei korvaa näitä vahinkoja lainkaan, vaan kylmästi ohjaa asiakkaat hankkimaan joka lajiin omat lisenssivakuutukset, jotka ovat suppeita ja kalliita. Henkilövakuutuksissa on paljon muitakin eroja, joista vielä muutama esimerkki.  Pohjantähti korvaa Kela-korvauksen piirissä olevat vitamiinit ja ravintovalmisteet, Pohjola ei niitä korvaa.  Sairaskuluvakuutuksessa Pohjola ottaa joka kerta omavastuuta 10%:a, vähintään 100€:a, kun taas Pohjantähti ottaa valitun omavastuun vain kerran sairautta kohden. Haluaisin saada konkreettisen selityksen siitä kuinka nämä vakuutukset muutetaan Pohjolan vakuutuksiksi niin, että ehdot eivät heikkene!

Esinevakuutuksissa Pohjolan ikäpoistotaulukot alkavat toisesta käyttöönottovuodesta ja ne ovat melko rankat. Pohjantähden ikäpoistotaulukot ovat huomattavasti asiakasystävällisemmät. Esimerkiksi kodinkoneissa Pohjantähti korvaa uuden tilalle vielä 5 vuotta vanhasta koneesta.  Muutaman vuoden vanhojen esineiden korvauksissa erot lasketaan kymmenissä prosenteissa. Jos vakuutuksenottajalla on vanhahko omakotitalo, hänen on oltava tarkkana, jotta ei joutuisi ikävästi yllätetyksi. Pohjolalla on vuotovahingoissa suuria prosentuaalisia ikäpoistoja varsinkin alapohjan vesivuodoissa.  Ikäpoistot koskevat myös rakenteiden kuivatusta ja korjausta.  Pohjantähdellä ei ole tällaisia prosentuaalisia ”lisäomavastuita”. Pohjantähden korvaus voi siten olla jopa uuden henkilöauton hinnan verran parempi kuin Pohjolan korvaus. Kaiken kukkuraksi Pohjantähdessä on vielä mahdollisuus valita ehdollinen omavastuu, joka tarkoittaa sitä, että omavastuuta ei vähennetä, jos vahinko ylittää omavastuun. Pohjolalla ei ole tällaista ominaisuutta. Oikeusturvavakuutuksessa Pohjola on poistanut korvauspiiristä kaikki lasten tapaamisoikeuden, asumisen ja elatusavun muutoksiin liittyvät riidat, koska ne ovat varsin yleisiä tavallisillekin ihmisille. Pohjantähti korvaa tällaiset riidat.

Haluaisin tietää miten nämä vakuutukset on mahdollista muuttaa edes lisämaksusta Pohjolan vakuutuksiksi niin, että ehdot eivät heikkene, kun yhtiöiden ehtopolitiikat ovat niin kaukana toisistaan.  Keskinäinen Pohjantähti on tarjonnut asiakkailleen mahdollisimman hyvän vakuutuksia kohtuullisella hinnalla.  Osakeyhtiö Pohjolan tarkoitus on tuottaa omistajille mahdollisimman suuret osingot.  Tästä syystä Pohjolan korvaustaso ei voi olla erityisen hyvä, kun markkinat ovat määritelleet asiakkaiden kestämän hintatason.

Olen sitä mieltä, että Pohjantähden sulauttaminen pientä korvausta vastaan Pohjolaan ei ole asiakkaan etu vaan asiakkaan tappio. Se on tappio myös vakuutusmarkkinoille, joilta häviää todellinen vaihtoehto suurille yhtiöille. Nyt on aika herätä!  Pohjantähden asiakkailla on vielä mahdollisuus estää hävitys 8.12.2010 yhtiökokouksessa.  Mielestäni nyt kannattaa antaa äänensä kuulua yhtiökokouksessa parempien vakuutusten ja henkilökohtaisen palvelun puolesta.

Marko Hulpio

Vakuutusalan työkokemusta 9 vuotta

4 kommenttia artikkeliin “Pohjolan ja Pohjantähden fuusioituminen”
 1. Jarmo Åke sanoo:

  Asiaa, nyt toimintaa Pohjantähden puolesta tai Pikkunen oma vakuutusyhtiömme katoaa suuren pohjolan suuhun.

 2. Jarmo Ake sanoo:

  Antaakaa valtakirjojanne, viel on muutama viikko aikaa. http://Www.pohjantahti.fi

 3. Matti Suvilampi sanoo:

  Kyllä Marko Hulpio puhuu asiaa, Pohjantähdessä työskentelevänä asiantuntijana olen havainnut ehdoissa merkittäviä eroja. Ja kyllä ne Pohjolan maksutkin on korkeiksi yleensä tunnistettu.

  Matti Suvilampi
  vakuutusalan kokemusta Pohjantähdessä 37 vuotta ja sitä ennen paikallisessa yhdistyksessä kymmenkunta vuotta.

 4. Aulis Piirainen; Hki sanoo:

  Hei!
  Ja kiitos merkittävästä, itsenäisen yhtiön puolesta työn tehneille. Onhan se kuitenkin hyvä seikka, että tällainen pieni, mutta pirteä kilpailija pysyy ja säilyy vakuutusmarkkinoilla. On edelleenkin ”pienellä kuluttajaihmisellä” enemmän valinnanan varaa. Varsinkin kun kyse asiakaslähtöisestä ja kasvotusten toteutuvasta palvelukonseptista. Sitä kun sitä on vaikeaa saada markkinoiden isoilta, kasvottomilta yhtiöiltä. Markkinat ja asiakkaiden arvovalinnat edelliset mukaan poimittuna antavat hyvän perustan jatkaa itsenäisenä, keskinäisenä toimijana/kilpailijana koti-Suomemme vakuutusmarkkinoilla! Tästä on hyvä kaikkien ponnistaa yhdessä eteenpäin tulevaisuuden haasteisiin!

Jätä kommentti

css.php